woensdag 5 oktober 2016

Verrassend bezoek!

Toen juf naar buiten keek, zag ze de ooievaar! Tijd om de jasjes aan te doen en de ooievaar eens van dicht bij te bekijken. Dat maken we niet elke dag mee. 
Het was een grote vogel met prachtige veren. Hij had een lange rode snavel en twee lange rode poten. We gaven hem een boterhammetje, waar hij heel gelukkig mee was. 


De ooievaar was heel nieuwsgierig en wou onze school van dichtbij bekijken. Dat deed hij vanop de speelplaats, vanop het dak en van op het grasveld. Toen hij weg vloog leek hij nog groter te zijn! 


Weetjes over de ooievaar  :)

  • Vroeger en lokaal nu nog gelooft men dat de ooievaar een geluksbrenger is. Het huis waarop deze vogel zijn nest bouwt, is gezegend.
  • Een ooievaarsnest kan soms 2,5 meter hoog worden en tot 2 ton zwaar worden.
  • Ooievaars ‘klepperen’, waarbij ze de snavelhelften heel snel tegen elkaar slaan. Ze bewegen hierbij hun kop eerst laag naar voor, waarna ze de kop helemaal tot op de rug bewegen. Partners begroeten elkaar vaak op deze manier wanneer ze op het nest landen.
  • Ooievaars staan vaak op één poot, dit doen ze om de temperatuur te regelen. Als het erg koud is, verliezen ze namelijk veel warmte via  hun lange poten. Om die warm te houden, steken ze 1 poot in hun veren weg.
  • Met gunstige weersomstandigheden, kunnen ooievaars 7 tot 8 uur vliegen per dag. Zo kunnen ze een maximale afstand van 500 kilometer afleggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten